Tips om liquide te blijven

De liquiditeit van de onderneming geeft aan wat de mate is waarin de onderneming in staat is om aan de direct (op korte termijn) opeisbare verplichtingen te kunnen voldoen. Hierbij een aantal tips voor een goede liquiditeit.

1.Verstuur facturen zo snel als mogelijk. Geef klanten niet teveel speelruimte bij het betalen van rekeningen. Gebruik een termijn tussen de 14 tot 30 dagen. Wellicht kunt u overwegen om korting te geven bij klanten die gelijk betalen. Hoe sneller het geld binnenkomt, hoe hoger de liquiditeit en stabieler uw kredietwaardigheid

2. Let goed op klanten die niet tijdig betalen. Zorg ervoor dat klanten nog voor het verstrijken van de betalingstermijn geattendeerd worden op de naderende betaling. Zo zien ze dat u uw financiële zaken goed op orde hebt.

3. Verhoog het tarief. Door uw prijzen te verhogen, kan de liquiditeit eveneens worden verhoogd. Wanneer u als zzp’er het uurtarief met bijvoorbeeld 3 euro verhoogt kan dat op jaarbasis enorm veel extra aan inkomsten opleveren. Een dergelijke prijsverhoging is geen probleem wanneer uw klanten tevreden zijn. Een dergelijke verhoging kunt u het best vanaf 1 januari invoeren.