Werknemers en vaccineren

Wel of niet vaccineren, het is en blijft een strijd tussen mensen die daar anders over denken. Een hoge vaccinatiegraad is van groot belang om hoge besmettingscijfers, een overbelaste zorgsector en economische crisis voor bedrijven als gevolg van beperkende maatregelen te voorkomen. Bijna twee miljoen mensen in ons land zijn nog niet gevaccineerd. Voor werkgevers kan het lastig zijn om dit onderwerp met de werknemers te bespreken. Toch kunnen werkgevers een belangrijke rol spelen bij het verhogen van de vaccinatiegraad.

Het huidige recht (arbeidsrecht) staat nu niet toe dat werkgevers werknemers verplicht aan testen en/of vaccinaties onderwerpen. Wetswijziging (Arbobesluit) is hiervoor nodig. Ons advies luidt daarom: maak het onderwerp bespreekbaar op de werkvloer. Voor u als werkgever is het belangrijk om te weten waar de risico’s liggen. Speel daarop in. Zo kunnen bijvoorbeeld bepaalde werknemers beter geen klantcontact (of louter met beschermede middelen) hebben en is het voor anderen wellicht verstandiger om thuis te werken in plaats van op kantoor.  Er loopt momenteel een grote campagne die ondernemers helpt om de werknemers op een prettige manier op het belang van vaccineren te wijzen. Zo kunt u als ondernemer op de site van mkb.nl bijvoorbeeld geheel kosteloos en campagne poster met daarop het belang van vaccineren uitprinten. Deze is hier te vinden: https://www.mkb.nl/sites/default/files/twijfel_over_vaccineren_poster_a4.pdf

Verder luidt het advies: blijf medewerkers wijzen op de basisregels: thuisblijven en testen bij klachten, handen wassen en niezen in de elleboog. Merkt u dat werknemers twijfelen, ga dan met ze in gesprek. Succes!