Tips die de bedrijfswaarde vergroten

Tips die de bedrijfswaarde vergroten

Wist u dat u als ondernemer de waarde van uw bedrijf kan beïnvloeden? Door een aantal elementen in acht te nemen, kunt u de bedrijfswaarde van uw onderneming vergroten. Wij zetten de meest interessante tips voor u op een rij.

Investeer in uw organisatie & maak u zelf overbodig

Met andere woorden: begin op tijd met het overdragen van uw enthousiasme en kennis.

Wanneer u een onderneming net gestart bent, is het logisch dat u degene bent die alles over de zaak weet. Maar, als de zaken eenmaal lopen, komt er een moment waarop u kunt gaan delegeren. Het is daarom raadzaam ervoor te zorgen dat meerdere mensen binnen het bedrijf kennis van het reilen en zeilen hebben (de organisatie, het productieproces, klantencontact, contact met de leveranciers etc.) Leg dit alles vast opdat anderen eveneens in staat zijn het bedrijf te runnen.

Zijn de informatiesystemen op orde?

Hoe zit het met de informatiesystemen van uw bedrijf? Zijn deze op orde. Het is van groot belang dat werkelijk alle informatie (de financiële, productsamenstellingen, personeelsgegevens, klantdata, intellectueel eigendom) binnen de onderneming gemakkelijk beschikbaar is. Maandelijkse rapportages over de financiële prestaties zijn een must.

Verlaag kosten

Ga eens na welke kosten verlaagd kunnen worden. Welke contracten kunnen heronderhandeld worden? Neem maatregelen bij overbezetting van personeel.

Blijf innoveren en verbeteren

Zorg ervoor dat u in uw branche altijd van alle nieuwste ontwikkelingen op de hoogte bent. Draag dat ook uit. Door constant aan verbetering van uw bedrijf/product te werken, blijft u interessant voor uw klanten.

Zorg voor een goed contact met uw leveranciers – en kies voor meerdere leveranciers

Hoe is uw verhouding met uw leveranciers? Wat gebeurt er wanneer zij stoppen met leveren? Zorg voor goede contacten met uw leveranciers – spreid de risico’s om afhankelijk te worden.