Tips voor een goede Liquiditeit

Of u eigenaar bent van een groot of klein bedrijf, het verbeteren van de liquiditeitspositie van uw onderneming is altijd een gunstige zaak.

Hoe het met de liquiditeit van uw onderneming is gesteld, hangt voor een groot gedeelte af van het betaalgedrag van uw klanten.

Vlotte betalingen

Klanten die vlot betalen zorgen voor een gunstige liquiditeit. U kunt uw klanten daarin sturen. Een aantal tips om dit alles vlot en soepel te laten verlopen, zijn als volgt:

  • Zorg voor heldere afspraken over de betaling. Vertel uw klanten vooraf wat de betalingstermijn is, welk BTW-percentage u in rekening brengt, welke betaalwijzen mogelijk zijn en wat de gevolgen zijn wanneer men te laat betaalt.
  • U maakt dit vooraf kenbaar in bijvoorbeeld uw offerte plus in het contract, maar ook nog eens op de factuur of wanneer u in gesprek bent per mail.

Debiteurenbeheer

Het komt regelmatig voor dat klanten een rekening niet of te laat betalen. Dit kan zorgen geven en het is daarom belangrijk dat het debiteurenbeheer op orde is. Wie daar zelf moeite mee heeft of geen capaciteit voor heeft, kan gebruik maken van bedrijven die zich daarin hebben gespecialiseerd.

Betalingskortingen

Experimenteer met betalingskortingen, geef klanten die snel betalen een percentage korting.