Succesvol onderhandelen

Onderhandelen,  de ene persoon is er beter in dan de andere. Onderhandelen gebeurt overal, zowel extern als intern. En het fijne is dat onderhandelen valt te leren.

Bij onderhandelen komt meer kijken dan alleen een vlotte babbel. Het is een communicatieproces. Twee of meerdere partijen dienen overeenstemming met elkaar te vinden.  Vaak lijken meningen aan het begin van een onderhandelingsgesprek mijlenver uit elkaar te staan.

Tips voor een succesvolle onderhandeling:

  1. Spreek met de juiste persoon. Simpeler kunnen we het niet maken, maar onderhandelen heeft pas zin wanneer we degene spreken die beslissingen kan en mag nemen.
  2. Goede voorbereiding. Ken uw  potentiële klant/koper. Wanneer u zich in diegene heeft verdiept, kunt u eventuele vragen moeiteloos beantwoorden. Toon interesse.
  3. Bepaal vooraf uw grenzen. Op welk moment stopt de onderhandeling voor u, welke prijs is de limit? Bepaal dat vooraf.
  4. Jongleer. Het spel van onderhandelen kan hartstikke leuk en afwisselend zijn. Jongleer, want er kan over meer worden onderhandeld dan alleen de prijs. (garanties, levertijd, kwaliteit)
  5. Houd het zakelijk. Mocht u er toch niet uitkomen, blijf beleefd. Het kan zomaar gebeuren dat u in de toekomst toch weer samen aan tafel zit.

Succes!