Waardevol: duurzaam ondernemen

Duurzaam ondernemen is gunstig, maar waar beginnen we? Er kan op dit gebied waarschijnlijk veel meer dan u in eerste instantie denkt. Om te beginnen, doet u er goed aan om met een kritisch oog naar het energieverbruik in uw bedrijf te kijken.

Laat geen lichten in ruimtes branden waar geen mensen zijn. Houdt de toegangsdeur(en) dicht. Gebruik spaarlampen. Controleer welke apparaten stand-by staan en hoe lang gemiddeld. Er  kan namelijk aardig wat energie bespaard worden door apparaten die langere tijd niet gebruikt worden, volledig uit te zetten. Haal ongebruikte stekkers uit het stopcontact. En dient een apparaat te worden vervangen, kies voor een energiezuiniger exemplaar.  Ga bewust om met de printer. Verstuur loonstroken digitaal. Print dubbelzijdig. En bij welke energieleverancier bent u aangesloten, wellicht kan hier ook naar gekeken worden.

Andere zaken die bijdragen aan duurzaam ondernemen is de manier waarop u en uw werknemers naar het werk toe komen. Is uw bedrijfspand gemakkelijk met de fiets en het openbaar vervoer te bereiken, laat de auto dan wat vaker staan. Kan er vanuit huis gewerkt worden, kies daar bijvoorbeeld voor op dagen waarop het lastig is om naar het werk te komen (’s winters, dagen waarop het heftig stormt). En kies sowieso voor een zuinige bedrijfswagen.

En met welke leveranciers werkt u? Zijn hier alternatieven voor opdat het duurzamer kan? Misschien kost het iets meer, maar dit kunt u ook naar de klant toe communiceren. Een ondernemer met oog voor het maatschappelijk verantwoord ondernemen, houdt het in praktijk langer vol dan iemand die geen rekening met het milieu en onze wereld houdt.

Succes!